Tretie medzinárodné teleso na svete v prezidentskom paláci v Taipei

Bratislavský chlapčenský zbor ako tretie medzinárodné teleso na svete účinkovalo v prezidentskom paláci v Taipei!
Bratislavský chlapčenský zbor od 4. do 21. júla 2019 koncertuje na Taiwane. Teleso je hosťom Medzinárodného festivalu folklóru a folklórnych hier v meste Yilan a po festivale zostáva na Taiwane ešte na niekoľkodňovej koncertnej ceste.

Hneď na úvod cesty dostal zbor mimoriadne pozvanie na účinkovanie v taiwanskom prezidentskom paláci v hlavnom meste krajiny, v Taipei. Bratislavský chlapčenský zbor je iba tretím umeleckým telesom, ktoré sa môže týmto pozvaním pýšiť.
„Koncert na tomto mieste bol pre nás veľkým zážitkom. Veľmi sa tešíme, že naši partneri aj týmto spôsobom ocenili vysokú kvalitu nášho zboru. Za pomoc pri organizácii koncertu ďakujeme Slovenskej ekonomickej a kultúrnej kancelárii na Taiwane“ uviedla zbormajsterka Magdaléna Rovňáková. 


Tretie teleso na svete, ktoré účinkovalo v prezidentskom paláci v Taipei
Po úvodnom koncerte sa chlapčenský zbor presunul na folklórny festival v Yilan, ktorého sa zúčastňujú telesá z celého sveta. Cieľom je prezentácia národnej kultúry, ľudových zvykov, aj nadväzovanie vzájomných kontaktov. Bratislavskí chlapci spievajú aranžmány našich krásnych ľudových piesní, ale sa aj učia variť rôzne medzinárodné špeciality, tancovať tradičné tance, či vyrábať rôzne veci. Zo zážitkov dominuje návšteva tretej najvyššej veže sveta Taipei 101, kúpanie vo východočínskom mori či ručná výroba papiera. Rovnako chlapci zo Slovenska prinášajú na Taiwan okrem hudby aj zvyky a obyčaje našej krajiny. „Máme za sebou 4 vystúpenia, ďalších 5 nás ešte čaká. Naše koncerty sa stretávajú s obrovským ohlasom. Pre prezentáciu ľudových piesní sme si dali ušiť jednoduché chlapčenské kroje. Pravdaže boduje aj úprava taiwanskej pesničky Dew,dew dong z pera talentovaného Ľuboša Bernátha," hovorí Magdaléna Rovňáková.


Bratislavský chlapčenský zbor touto koncertnou cestou završuje mimoriadne úspešnú koncertnú sezónu, počas ktorej sa teleso predstavilo v Turecku, Ománe či Českej republike. Aj v uplynulej sezóne pokračovala spolupráca zboru so Slovenským národným divadlom a Slovenskou filharmóniou, chlapci si s nadšením zaspievali po boku sopranistky Edity Gruberovej na koncerte Vianoce v Bratislave. Zbor odštartoval veľký edukatívny projekt, zameraný na hudobnú výchovu detí „Príbeh hudby“ a zakladateľka, dirigentka a manažérka zboru sa stala laureátkou ankety „Slovenka roka“ v kategórii „Práca s mladými talentami.“ Bratislavskému publiku sme predstavili našich hostí, výborné chlapčenské zborové telesá z Kanady, Nemecka a Dánska.
Za pomoc pri príprave koncertnej cesty na Taiwan teleso ďakuje Slovenskej ekonomickej a kultúrnej kancelárii v Taipei, spisovateľovi a priateľovi BChZ Sommerovi Kao a v neposlednom rade Fondu na podporu umenia, ktorý našu koncertnú cestu podporil z verejných zdrojov.

Čo čítať ďalej